Hendrik Beerenburg was een handelaar in kruiden, gevestigd in Amsterdam. Al sinds het begin van de 18e eeuw maakte hij dit kruidenmengsel volgens geheim recept. De pakjes kruiden werden snel populair, vooral onder schippers van die tijd. Door deze schippers werden de kruiden en ook het kruidenbitter bekend in grote delen van het land, met name in Friesland.
Inhoud
70 gram
Bereidingswijze
Doe de kruiden in een fles met een inhoud van 2 liter. Voeg daarbij 1,5 liter brandewijn of jenever. Brandewijn geeft een betere smaak. Dit mengsel 2-3 weken laten trekken. Elke dag een keer rustig schudden. Daarna filteren door bijvoorbeeld een katoenen lap, zodat de kruiden in de fles achter blijven. Dan is het Beerenburg kruidenbitter klaar.
Samenstelling
Brandnetel, eikenbast, esblad, wilgenblad, gezegende distel, alsemkruid, jeneverbes, laurierblad, sandelhout, gentiaanwortel, kalmoeswortel, oranjeschil bitter.
Over Jacob Hooy
Hofleverancier Jacob Hooy begon in 1743 een kruidenkraam op de Nieuwmarkt in Amsterdam, en verwierf door zijn grote kennis van vruchten, bloemen, planten, wortels en zaden bekendheid met natuurlijke, gezonde producten.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.